Ankara er Tyrkiets hovedstad og her bor omkring 3,7 millioner indbyggere. Ankara har siden 1923 været hovedstad i Tyrkiet. Kemal Atatürk udbyggede i 1920’erne den gamle anatolske by Angora, og det blev til det vi i dag kender som Ankara. Ankara er en by med brede gader, store haveanlæg og parlaments- og regeringsbygninger. Universitetet i Ankara er et kendt universitet, og dette blev grundlagt i 1933.

Hovedstaden Ankara

Ankara er en by fra bronzealderen, og dette bærer byen tydeligt præg af i dag. Byen er placeret på den centrale anatolske højslette mellem kløvede slugter og domineret af vulkanske toppe. Ankara er landets næststørste by efter Istanbul. Byen rummer ca. 4,5 millioner mennesker, og tæller man provinserne med går det op til 5,5 millioner personer.

Byen Ankara ligger i centrum af Anatolien i den østlige udkant af den store, høje anatolske højslette. Man finder byen i en højde af 850 meter. Provinsen er præget af en frugtbar hvede steppe, med skovklædte områder i nordøst. Omkring Ankara finder man provinserne Çankırı og Bolu mod nord, Eskişehir mod vest, Konya og Aksaray mod syd, og Kırıkkale og Kırşehir mod øst.

Ankara er centralt beliggende i Anatolien, og i dag er dette stadig en vigtig handels- og industriby. Ankara er centrum for den tyrkiske regering, og her finder man også mange af de udenlandske ambassader.

Byen er central for al handel, og er derfor strategisk placeret i midten af Tyrkiets motorvej og jernbanenet. Det betyder at Ankara fungerer som markedsføring centrum for det omkringliggende landbrugsareal. Byen var berømt for sin langhårede angora ged og mohair uld.

Historien om Ankara

Ankara har tidligere været kendt som byen Angora. Hittitterne gav byen navnet Ankuwash før 1200 f.Kr. Herefter ankom galaterne og romerne, som omdøbte byen til Ancyra, og i de klassiske, hellenistiske og byzantinske perioder blev den kendt som Ánkyra. Det særlige for ankara er at Ankara også er hovedstaden i provinsen af Ankara.

Regionens historie går tilbage til bronzealderen. Byen var en vigtig kulturel, handel og kunstcenter i romer tiden. Det blev en vigtig handelsby på campingvognens rute mod øst i osmanniske tider. I løbet af ti årtusinder af års beboelse, har beboere i området lavet udtryk i deres kunst, med dramatiske konturerne af det omgivende landskab,. Her finder man alt fra de frodige malerier af Çatalhöyük og den selvsikre linjer Seljuk arkitektur.